6 Mayıs 2012 Pazar

Yapım Aşamaları ile Dantel Yatak Odası Takımım


       Çeğizime altı parçalık yatak odası takımı olarak ördüğüm bu danteli evliliğimin ilk yıllarında kullanmış olsam da şimdilerde çeğiz sandığımın demirbaşlarından biri oldu.

       Danteli Örenbayan altı katlı mavi bantlı ve 21 no. tığı ile yaptım. Ama tavsiye etmiyorum. Ören bayan altı katlı ile dantel çok zarif duruyor ancak sık sık ütü istiyor. Artık danteller yabalı iplerle örülüyor bir kere ütülüyorsunuz bir daha ütülemek istemiyor deniyor. O kadar engin bilgim olmasa da ören arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyle danteller daha parlak ve bence hoş görünüyor. Neyse yine de tercih yapana kalmış..





Çiçek Motifinin Yapılışı:
  1. sıra, 10 zincir çekiyoruz bir kaydırma ile halka şeklinde kapatıyoruz.
  2. sıra,  3 zincir çekip 2 adet ikili trabzan daha yaparken trabzanların sonunu tığımızda bırakıp en son üçünü birlikte çıkartıyoruz. 3 zincir çekip tekrar 3 adet ikili trabzanlarımızı sonlarını çekmeden yapıp üçünü aynı anda çıkartıyoruz bu trabzanlardan 12 adet yaptıktan sonra kaydırma ile üst sıraya geçiyoruz.
  3. sıra, alt sıradaki ilk boşluğa (zincirin üzerine) 2 sık iğine, 3 zincir tekrar 2 sık iğine yapıp 15 zincir çekiyoruz. Bu 15 zinciri geri dönüp ilk sık iğinemize batıyoruz ve 21 adet sık iğine ile dolduruyoruz. Alt sırada sonraki iki boşluğa 2 sık iğine, 3 zincir tekrar 2 sık iğine yap 15 adet zincir cek, 21 adet sık iğine ile doldur ve bu şekide devam et. 6 adet yaprağın zemini oluşmuş olduk.
  4. sıra, alt sıradaki 21 adet sık iğinenin ilk 2-3üne kaydırma yaparak az yukarı çıkıyoruz ve 6-7 adet zincir çekiyoruz. İpi tığımıza 2 defa dolayarak 15 adet 4lü trabzanlar yapıyoruz, 2 zincir çekip ikinci yaprağı yapmak için tığımızı 2 defa dolayarak alt sıradaki ilk 3 sık iğineyi boş bırakarak 15 adet 4lü trabzanlar yapıyoruz, 2 zincir çekip üçüncü yaprağı geçiyoruz. Bu şekilde tüm yaprakları tamamlıyoruz. 
  5. sıra, alt sırada yaprakları 2 zirnir ile tamamladıktan sonra ilk yaprağa tutturup son sırayı yapmak üzere 6 adet zincir çekiyoruz, tığımızı bir defa dolayıp bu 3. zincire batarak 2li trabzan yapıyoruz, tığımızı bir defa dolayıp alt sıradaki 4lü trabzanlardan birini boş bırak, üçüncüsüne batarak 2li trabzan yapilk fısıltımızı yapmış olduk. Tekrar 3 zincir çek, tığı bir defa dola zincirin dibindeki trabzanın tepesine batarak 2li trabzan yap, tığı bir defa dola alt sıradaki 4li trabzanın birini boş bırak sonrakinin üzerine 2li trabzanı yap ve 3 zincir çek. Bu şekilde bir yaprağın üzerine 7 adet fısıltı yapmış olacaksın. Son fısıltıdan sonra 3 zincir çek iki yaprağın arasındaki zincire bir sık iğine ardından 3 zincir çekerek bir sonraki yaprağın fısıltılarını yapmaya devam ediyoruz. Fısıltılar bittikten sonra motifimiz tamamlanmış oluyor. 
**Diğer çiçek motiflerimizin fısıltılarını yaprken aynı zamanda motiflerimizi de birbirine ekleyeceğiz.

Yprağın Yapılışı:
  1. sıra, 18 adet sık iğine ile dolduracak kadar zincir çekip sık iğine ile dolduruyoruz, 3 adet zincir çekip ilk zincirimizin diğer tarafına 15-16 sık iğine yapıyoruz.
  2. sıra, 3 adet zincir çekip geri dönüyoruz ve 3. sık iğinemize batarak sık iğinelerin üzerini dolduruyoruz. Zincirin içine 2 sık iğine, 3 zincir 2 sık iğine yaparak diğer kenarın sık iğinelerine devam ediyoruz.
  3. sıra, 3 zincir çekip geri dönüyoruz, 3. sık iğineye batarak 2 sıradaki işlemi yaprağımızı tamamlayana kadar aynen devam ediyoruz.
  4. Yaprağın ortasındaki zincirlerden 9 adet boşluk oluştuktan sonra 10. da yaprak motifini çiçeklere ekleyerek son sırayı tamamlıyoruz.

Beğenip de yapan olursa iyi günlerde kullanması dileklerimle..
ŞimdilK..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...