1 Aralık 2014 Pazartesi

İlk Ispanaklı Pastam


Ha yaptım ha yapacağım derken sonunda bu gece ilk "Ispanaklı Pasta" denememi gerçekleştirdim. Herhangi bir tarife bağlı kalmadan başarılı denemelerimden biri olduğu için şimdi malzeme ölçülerini ve yapılışını not alma zamanı.

Ön Hazırlık
  1. İyice yıkamış olduğum ıspanak yapraklarını çiği olarak yarım kiloluk bir kavanoza doldurdum ve mikserimin blender aparatı ile güzelce püre haline getirdim. 
  2. 1,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya bir kaba eledim.
  3. Bor cam tepsimi tere yağı ile yağlayıp pandispanyanın daha kolay ayrılmasını sağlamak için tepsiye un eledim. Her yana gelecek şekilde unu tepsinin içinde gezdirdikten sonra fazlalık olan unu tepsiden silkeledim.


Pandispanya için Malzemeler:
  • 4 adet yumurta (bir yumurtanın sarısını krema yapımı için ayırdım)
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 kaşık kadar sıvı yağ
  • 1 çay bardağı ıspanak yaprağı püresi 


Pandispanyanın Hazırlanışı
  1. 3 yumurta sarısı ve 4 yumurtanın akı toz şeker ile mikserin en yüksek devrinde güzelce köpürtülür.
  2. Mikseri kapatmadan ıspanak püresi ve sıvı yağı ilave edilir.
  3. Elediğimiz unu koyduktan sonra Mikserimizi en düşük devire alıyoruz.
  4. Hamuru unladığımız tepsiye döküp 170 derecede 30 dakika pişiriyoruz (not: unutmayın fırınınıza göre pişirme önerileri farklılık gösterebilir.. Her hanım kendi fırınını tanır ya da benim gibi arada farklı tariflerde tecrube eder (^_^)

Kremanın Malzemeleri
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • Pandispanyadan ayırdığımız yumurta sarısı
  • 4 su bardağı süt
Ön Hazırlık: Soğuduktan sonra kremeya ilave etmek için 1,5 su bardağı soğuk süt 2 paket krem şanti ile çırpılarak hazırlanır. Krema soğuyana kadar buzdolabında bekletilir.

Pastacı Kremasının Hazırlanışı
  1. Bir tencereye toz şeker, buğday nişastası, un ve yumurta sarısı konur.
  2. Az miktarda süt konarak (1/2 su bardağı olabilir) el çırpıcısı ile iyice karıştırılır.
  3. Topaklanma geçtikten sonra sütün tamamı ilave edilir.
  4. Ocağın altı açılıp karıştırmaya ara vermeden pastacı kreması pişirilir. 
  5. Son olarak krema soğutulur ve krem şanti ile buluşturulur. 
Kendime Not: Hazırlamış olduğum krema soğuyunca biraz koyu kıvamlı olduğu için çırpmak yerine blender kullanarak krem şantiyi kremeya yedirdim. 
Sonuç: hazırlamış olduğum krema ve krem şantinin birleşiminden oluşan pastacı kremasının kıvamı ve tadı mükemmel oldu. Krem şanti yeterince yağlı olduğu için Ayrıca kremaya tere yağı koymadım.

Pastanın Süslemesi
  1. Pandispanyayı iki tabaka halinde ayırıyoruz.
  2. ilk tabakayı pasta tabağımıza alıp kremanın yarısını bıçak yardımı ile yayıyoruz.
  3. Üzerine bolca en sevdiğim çikolata damlalarından serpiyoruz (arzuya göre muz dilimleri de kullanılabilir bence çok hoş olur)
  4. İkinci tabaka pandispanya hamurumuzu kapatıp kremanın tamamını pastanın üzerine ve yanlarına sürüyoruz.
  5. Bir elek yardımı ile üzerine kakao eliyoruz. 
Sona yaklaştıkça sabırsızlanmaya başladığım için ben eleme işlemi yapmadım o sırada pastamın güzelliği aklımı başımdan almaya başlamıştı. Son zamanlarda elimin ayarı kaçmış pandispanya hamurlarım kabarmaz olmuştu.   
Son Dokunuş: Nette gördüğüm kadarı ile ıspanaklı pandispanyalardan bir miktar ayırıp pastanın üzerini süslemek için kullanıyorlar. Ben pandispanyamı bölerken hamurdan dökülen bir avuç kadar kırıntıyla fotolarda görüldüğü gibi süsleme yaptım.


Ayyy.. Çok güzel oldu yaa... Aferim Bana.. (^_^)


Yatmadan önce bir şeyler atıştırmak pek adetlerimizin arasında yoktur ama ne ben ne de Balböcüklerim dayanamadık bu nefis görünen pastadan birer dilim hüplettik..

Tatlı CaDı Gurmelerinden 10 tam puan aldı..
Yatmadan önce dişlerimizi fırçalamayı tabi ki de unutmadık.. 
Sağlıklı günler Geçirmeniz dileklerimle.. ŞimdiliK..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...