3 Nisan 2012 Salı

Tavadan Bozma Duvar Saatim ve Saanlarım



Beni oldukça uğraştıran çalışmalardan biri de bu teflon tavadan bozma saat oldu.. Bir kaç ay önce facebookta buna benzer saati gördüğümde kursa katılıp tavadan saat yapacağım hiç aklıma gelmemişti..



Ahşap boyama kursumuz başlayınca 2-3 senedir kayınvalidemin epey yıpratıp dama attığı teflon tavaya göz koydum.. Dışı yanık yağlarla kaplanmış tavayı temizlemek en zorlu kısımdı. Onları yakarak zımparalayarak güzelce temizledim, eşim de matkap ile ortasına saatçiden aldığım bir parçaya uyacak şekilde bir delik açtı..




En nihayet tava bu hale gelince her yanına su bazlı parlak vernik sürdüm, sonra beyaz boya ile astarladım, metalik şampanya renginde boyadım, göbeğine ve sap kısmına kırmızı ve mor metalik renklerde biraz buğuluk verdim..


En eylenceli kısmı un, nişasta, polimar tutkal ve çok az yağ kullanarak bir hamur hazırlayıp şekiller kesmekti. Şekillerim tavaya tutkalın etkisi ile kendileri yapıştılar.. Şekilli rakkamlarımı da renklendirdikten sonra tavayı su bazlı vernik ile rakkamları ise sir vernik ile vernikledim.. Sir vernik rakkamların daha parlak görünmesini sağladı..



Soğuk Seramik Hamurun ölçüsü:

Bir bardağın 3/2 un, 3/1 nişasta, 1 kaşık sıvı yağı, bir bardağa yakın polimar tutkal (Şeffaf plastik tutkal)

un nişasta ve yağı bir kaba alın tutkalı yavaş yavaş ekleyin hepsini birden koymayın, poğça hamuru kıfamında elinize yapışmayacak bir hamur elde etmeniz gerekir.

Hamurunuz çok yumuşak olursa biraz daha nişasta ekleyerek toparlayabilirsiniz.



Artan hamuruma akrilik boyalardan ekleyerek renklendirdik ve kızım onlarla çeşitli şekiller yaptı, sonra da hepsini birbirine karıştırdı ve günün sonunda elimizde abidik gubidik bir hamur vardı.. (^_^)


Siz hamurunuzu bir iki kat poşete koyup, buz dolabında günlerce muhafaza edebilir ihtiyaç anında tekrar kullanabilirsiniz..








Kayın validemin şekerliğinden sonra kendim için boyayacağım üç saanı da bu hafta tamamladım, Şekerliği nasıl yaptığımı yazmıştım, aynı yöntemi burada da kullandım..



*Tek fark bu saanlara önce yağ yeşili ile gazete doku uyguladım, ardından siyah kullanarak yeşilin üzerine tekrar gazete doku uyguladım..

*Desenler için de boyutlu varak tutkalı ve yaprak varak kullandım.. Bu yöntem şöyle uygulanıyor:

Boyutlu varak tutkalını karman çorman şekiller yaparak ya da belli bir desen kullanarak uyguluyorsunuz, hafif süt beyaz renkli tutkalı şeffaflaşana dek bekliyorsunuz. rolu şeklinde satılan varaklardan bir parça alıyorsunuz ve mat olan (parlak, kendi rengi size bakacak şekilde) yada farklı renk olan rulonun iç kısmında kalan tarafı şeffaflaşan tutlala yapıştırıyorsunuz (iyice anlata bildim mi (^_^)..

* Burada önemli olan püf noktası, boyutlu varak tutkalı ve yaprak varak kullandıktan sonra zamanla kararmaması için mutlaka su bazlı parlak vernik ile verninkenmesi.. daha sonra istediğiniz bir vernik ile objenizi vernikleyebilirsiniz..





İşte Sağanlarımın bitmiş hali.. Ben iki saanımın kapaklarını alta yapıştırarak ayaklı kullanmak istedim.. Haftaya hocamız izinli bir hafta tatiliz.. Gezeceğiz tozacağız ve bir haftaa sonra son sürrat çalışmalarımıza devam edeceğiz..


Bu günlük bu kadar diyelim ve CiCi hafta sonları dileyelim.. ŞimdiliK..


6 yorum:

  1. merhabalar..
    inan bayıldım,özelliklede tavadan yaptığın saat harika olmuş,güle güle kullan..

    YanıtlaSil
  2. tava fikri süpermiş, çok güzel olmuş, çöpe atılacağına değerlenmiş

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim, sevgili Mekila.. (^_^)

    YanıtlaSil
  4. tava güzel olmuş:)) ötekilerde bayıldım.. kolay gele

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim FunD@'cım (^_^)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...